ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΚΗΦΙΣΙΑΣ 36 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Map

Τηλ.: 210 6984674 - 6944736072ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΑΡΘΡΑ

Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια – οφθαλμοπάθεια GRAVES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Συγγραφέας: Βλάσης Σαφαρίκας, 25 Φεβρουαρίου 2014

Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (TAO Thyroid associated ophthalmopathy) είναι μία φλεγμονώδης πάθηση του οφθαλμικού κόγχου αυτοάνοσης αιτιολογίας με πολλές λειτουργικές και ψυχοκοινωνικές προεκτάσεις . Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην καθημερινή άσκηση της οφθαλμολογίας, καθώς είναι ιδιαίτερα ενοχλητική και χρονίως εξελισσόμενη πάθηση.

Η παθογένεση της νόσου δεν έχει πλήρως αποσαφηνισθεί, αλλά συχνά σχετίζεται με θυρεοειδική δυσλειτουργία.

Οι εκδηλώσεις της νόσου ποικίλουν. Μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην λειτουργία της οράσεως, αλλά και στην αρχιτεκτονική του οφθαλμικού κόγχου.

ΕΞΩΦΘΑΛΜΟΣ: Η TAO είναι η κυριότερη αιτία εξωφθάλμου στους ενηλίκους είτε στον έναν, είτε στους δύο οφθαλμούς.

ΑΝΑΣΠΑΣΗ ΑΝΩ ΒΛΕΦΑΡΟΥ: Πέραν του εξωφθάλμου, παρατηρούμε στον πάσχοντα το βλέμμα του τρομαγμένου λόγω της ανάσπασης του άνω βλεφάρου αποκαλύπτοντας μέρος του σκληρού χιτώνος.

ΟΙΔΗΜΑ: Συχνά παρατηρούμε οίδημα βλεφάρων, το οποίο μπορεί και να είναι η πρώτη αιτία επίσκεψης του πάσχοντος στον οφθαλμίατρο.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΣ-ΕΡΥΘΡΟΤΗΣ: Είναι πολύ συχνή εκδήλωση σε μεσήλικες γυναίκες , ιδίως στο άνω μισό του επιπεφυκότος.

ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ: Από τις επιπλοκές που απειλούν την όραση αναφέρω κυρίως την οπτική νευροπάθεια και την έκθεση του κερατοειδούς με αποτέλεσμα ερεθισμούς, φλεγμονές, θολερότητες, δυσανεξία κλπ.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Συχνότερα η νόσος εμφανίζεται σε ηλικίες μεταξύ των 30 και 50 ετών. Προσβάλλει πιο συχνά τις γυναίκες με συχνότητα περίπου τέσσερις φορές περισσότερο για τις γυναίκες. Μία μελέτη έχει δείξει πως την στιγμή που γίνεται η διάγνωση της νόσου, το 90% πάσχει από υπερθυρεοειδισμό, ενώ και το 3% από θυρεοειδίτιδα HASHIMOTO. Επίσης 1% έπασχαν από υποθυρεοειδισμό και 6% δεν είχαν καμμία απόκλιση στις εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία νόσου ποικίλει αναλόγως των συμπτωμάτων.

Πέραν της ρύθμισης του θυρεοειδούς, κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται για την ύφεση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν περιστατικά με αντίσταση στα κορτικοστεροειδἠ. Σε τέτοιες περιπτώσεις έχει δοκιμαστεί η σωματοστατίνη με αποτελέσματα ενθαρυντικά, αν και ο όγκος των περιστατικών δεν είναι ακόμα επαρκής. Δοκιμάζονται ακόμα σε διάφορα οργανωμένα κέντρα ανοσοσφαιρίνες ενδοφλεβίως. Ακτινοβολία του κόγχου, είναι μία άλλη θεραπευτική προσέγγιση που αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση του κόγχου και την καλύτερη λειτουργία των οφθαλμοκινητικών μυών και τον περιορισμό της διπλωπίας. Τεχνητά δάκρυα για την σωστή ενυδάτωση του κερατοειδούς καθώς και ρύθμιση της ενδοφθαλμίου πιέσεως θεωρούνται από τα πρώτα βήματα της θεραπευτικής προσέγγισης.

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΑΡΘΡΑ 01

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Στις επίμονες περιπτώσεις όπου το αισθητικό αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, καθώς και στις περιπτώσεις όπου η όραση ευρίσκεται σε κίνδυνο, η χειρουργική του κόγχου είναι το τελευταίο και ισχυρότερο όπλο. Κυριότερη επέμβαση είναι η αποσυμφόρηση του κόγχου όπου αφαιρείται το οστέινο τμήμα που χωρίζει τον κόγχο από τα ιγμόρια, δημιουργώντας έτσι χώρο στον οφθαλμό να επιστρέψει στην φυσιολογική θέση του.

Χειρουργική των οφθαλμοκινητικών μυών για την αντιμετώπιση της διπλωπίας καθώς και χειρουργική των βλεφάρων για καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα συμπληρώνουν τα χειρουργικά μας όπλα για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Η βλεφαρίτιδα

Συγγραφέας: Βλάσης Σαφαρίκας, 10 Φεβρουαρίου 2014

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΑΡΘΡΑ 02

Η βλεφαρίτιδα είναι μια φλεγμονή των βλεφάρων που συνήθως προσβάλλει τα άκρα των βλεφάρων. Συνήθως δεν είναι σοβαρή πάθηση, αλλά μπορεί να καταλήξει σε ένα πρόβλημα που προκαλεί χρόνιο ερεθισμό και δυσφορία. Η βλεφαρίτιδα συνήθως είναι χρόνια νόσος και προσβάλλει και τους δύο οφθαλμούς.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βλεφαρίτιδας: Σταφυλοκοκκική, σμηγματορροϊκή,και βλεφαρίτιδα των μεϊβομιανών αδένων. Όλοι οι ανωτέρω τύποι προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, όπως χρόνια ερυθρότητα και ερεθισμό.

Σταφυλοκοκκική βλεφαρίτις:

Αυτός ο τύπος βλεφαρίτιδας θεωρείται ότι προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται σταφυλόκοκκος. Ο σταφυλόκοκκος υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα χωρίς να προκαλεί προβλήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, καθίσταται παθογόνο και προκαλεί ερεθισμό και εντοπισμένη φλεγμονή στα βλέφαρα, την βλεφαρίτιδα.

Σμηγματορροϊκή βλεφαρίτις:

Συνδυάζεται με σμηγματοροϊκή δερματίτιδα, όπου το δέρμα είναι λιπαρὀ και με φολίδες.

Στις τυπικές περιπτώσεις η σμηγματοροϊκή δερματίτιδα προκαλεί πιτυρίδα και πολλές φορές εξάνθημα στο πρόσωπο και το ανώτερο μέρος του κορμού. Το υποκείμενο αίτιο είναι ένας μήκυτας με το όνομα MALASSEZIA FURFUR. Ο μήκυτας αυτός υπάρχει στο σμήγμα του δέρματος. Πρέπει εδώ να τονίσω πως η πάθηση δεν είναι μεταδοτική.

Μεϊβομιανή βλεφαρίτιδα:

Είναι επίσης γνωστή και σαν δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων.

Οι μεϊβομιανοί αδένες ευρίσκονται πίσω από τις βλεφαρίδες και υπάρχουν περίπου 25-30 αδένες σε κάθε βλέφαρο άνω και κάτω. Το σμήγμα που παράγουν αυτοί οι αδένες, αποτελεί την εξωτερική (λιπώδη) στιβάδα των δακρύων.

Συνήθως οι ανωτέρω τύποι βλεφαρίτιδας δεν ξεχωρίζουν εύκολα διότι προκύπτει συνδυασμός των διαφόρων τύπων βλεφαρίτιδας. Φαύλος κύκλος.

Συνήθως η βλεφαρίτιδα προκαλεί κνησμό με αποτέλεσμα να τρίβουμε τα βλέφαρα. Αυτό προκαλεί περαιτέρω ερεθισμό και φλεγμονή με αποτέλεσμα επιδείνωση του κνησμού και ούτω καθεξής.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑΣ;

Τα κυριότερο σύμπτωμα είναι ερεθισμένα βλέφαρα. Τα βλέφαρα μπορεί να φλεγμαίνουν ή να δείχνουν λιπαρά. Επίσης μπορεί να υπάρχουν οφθαλμικές εκκρίσεις και τα βλέφαρα να κολλάνε μεταξύ τους, ιδίως το πρωί. Μερικές φορές φολίδες μπορεί να εμφανίζονται στα βλέφαρα προσδίδοντας μία εικόνα σαν της πιτυρίδας. Μερικές φορές ένας ή περισσότεροι μεϊβομιανοί αδένες μπορεί να αποφραχθούν και να αρχίσουν να συλλέγουν το σμήγμα μέσα στον εκφορητικό πόρο οδηγώντας έτσι στο χαλάζιο.

ΚΥΡΙΩΤΕΡΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑΣ

Χαλάζιο: Είναι η απόφραξη του μεϊβομιανού αδένος και η συλλογή εντός του εκφορητικού πόρου του σμήγματος. Εμφανίζεται με διόγκωση του βλεφάρου, ερυθρότητα και οίδημα. Προβάλλει συνήθως προς τα μέσα και συνήθως δεν πονά ή πονά λίγο.

Κριθή: Είναι φλεγμονή στην βάση των βλεφαρίδων και εμφανίζεται με οίδημα, ερυθρότητα και πόνο.

Δυσανεξία στην χρήση φακών επαφής

Αλλαγές στις βλεφαρίδες. Αυτές μπορεί να είναι απώλεια βλεφαρίδων (μαδάρωσις),αποχρωματισμός των βλεφαρίδων και αλλαγή της κατεύθυνσης των βλεφαρίδων (τριχίασις).

Έλκος των βλεφάρων (σπάνιο) και ουλή τοπικά. Αυτό με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της θέσης του βλεφάρου( εντρόπιο ή εκτρόπιο).

Επιπεφυκίτις αλλεργικής αιτιολογίας που οφείλεται σε μία εξωτοξίνη του σταφυλοκόκκου.

Αλλαγές στον κερατοειδή, σε προχωρημένες περιπτώσεις ,όπως κερατίτδα,έλκος κερατοειδούς και ουλή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑΣ

Αυτή περιλαμβάνει πρωτίστως την σωστή υγιεινή των βλεφάρων. Κυκλοφορούν στα φαρμακεία διάφορα ειδικά μαντηλάκια, αφροί ή άλλα σκευάσματα που αποσκοπούν στον καθαρισμό του δέρματος των βλεφάρων ώστε το δέρμα να αναπνέει σωστά και να διατηρείται ο εκφορητικός πόρος των αδένων ανοικτός. Κατά την γνώμη μου αυτή είναι και η καλύτερη μέθοδος πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος.Κομπρέσες ζεστές. Ιδίως όταν εμφανιστεί χαλάζιο.

Αντιβιοτικά τοπικά σε αλοιφές ή σταγόνες αλλά και συστηξματικά σε ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Πρέπει να επισημάνω εδώ πως η βλεφαρίτιδα είναι, συνήθως, χρόνια κατάσταση και γι αυτό και η υγιεινή των βλεφάρων πρέπει να γίνεται σε μόνιμη βάση.

Χειρουργική καταρράκτου

Συγγραφέας: Βλάσης Σαφαρίκας, 20 Απριλίου 2011

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΑΡΘΡΑ 03

Είναι ευρέως γνωστό σήμερα πως ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται με την τεχνική της φακοθρυψίας με την χρήση υπερήχων. Από πολύ μικρή τομή γίνεται διάλυση και αναρρόφηση του καταρρακτικού φακού και εν συνεχεία από την ίδια τομή γίνεται ένθεση του νέου φακού.

H αναισθησία γίνεται με σταγόνες . Mετά το πέρας της επεμβάσεως δεν τοποθετούνται ράμματα και το μάτι παραμένει ανοικτό. O χρόνος της επέμβασης συνήθως είναι δεκαπέντε με είκοσι λεπτά.

Για την χειρουργική του καταρράκτου καλό είναι να προσέρχεται ο ασθενής σχετικά νωρίς και όχι όταν ο καταρράκτης έχει ωριμάσει γιατί τότε είναι σκληρός και χρειάζεται μεγαλύτερο ποσό ενέργειας για να γίνει η φακοθρυψία αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο επιπλοκών.

Η αποκατάσταση της όρασης είναι ταχύτατη και την επομένη μέρα ο ασθενής βλέπει πολύ καλά. Όσον αφορά στον φακό που τοποθετείται στο μάτι, αυτός είναι μόνιμος.

Υπάρχουν διάφορα είδη φακών και διαρκώς εξελίσσονται καλύπτοντας έτσι όλο και πιο πολύ τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Τελευταία χρησιμοποιούνται και πολυεστιακοί ενδοφακοί αντιμετωπίζοντας έτσι και το πρόβλημα της κοντινής οράσεως.

Κερατόκωνος & cross – linking

Συγγραφέας: Βλάσης Σαφαρίκας, 10 Απριλίου 2011

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΑΡΘΡΑ 04

O κερατόκωνος είναι μια εκφυλιστική πάθηση του κερατοειδούς το σχήμα του οποίου εμφανίζει μια κωνική προβολή προς τα εμπρός. Συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία και εξελίσσεται στα επόμενα χρόνια. Σε προχωρημένες καταστάσεις κερατοκώνου η θεραπεία είναι η κερατοπλαστική. Σε ηπιότερες μορφές όμως η τεχνική του cross linking μπορεί να σταθεροποιήσει τον κερατόκωνο και να προσφέρει ικανοποιητική όραση και πιθανότατα να απομακρύνει το ενδεχόμενο της κερατοπλαστικής

Οι βιολογικές και μηχανικές ιδιότητες του κερατοειδούς έχουν άμεση σχέση με την περιεκτικότητα σε ίνες κολλαγόνου και τον τρόπο της μεταξύ τους σύνδεσης . Στον κερατόκωνο οι ίνες κολλαγόνου του κερατοειδούς δεν συνδέονται μεταξύ τους σταθερά και σαν αποτέλεσμα ο κερατοειδής είναι πιο ελαστικός και πλέον ευένδοτος. Με το cross – linking οι συνδέσεις του κολλαγόνου ισχυροποιούνται Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση και σε μερικές περιπτώσεις τη ελάττωση του κώνου και συνεπώς την βελτίωση της όρασης. Το cross –linking γίνεται με την χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και ριβοφλαβίνης (UVA CCL). Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου τριάντα λεπτά.

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος

Συγγραφέας: Βλάσης Σαφαρίκας, 20 Νοεμβρίου 2010

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΑΡΘΡΑ 05

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς (AMD) είναι μία πάθηση που προσβάλλει την ωχρά κηλίδα των ηλικιωμένων ανθρώπων. Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβλιστροειδούς χιτώνα το οποίο είναι υπεύθυνο για την καθαρή και με λεπτομέρειες όραση όπως διάβασμα , οδήγηση, παρακολούθηση τηλεόρασης κ.λ.π. καθώς και για την αντίληψη των χρωμάτων. Η AMD είναι σήμερα η κυριώτερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους άνω των εξήντα ετών. Είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση η οποία πολλές φορές αμελείται καθώς θεωρείται ότι είναι απλά σύμπτωμα της ηλικίας. Όμως η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το κλειδί της επιτυχίας στην διατήρηση της όρασης.

Διακρίνεται σε δύο τύπους, την ξηρά και την υγρή. Η ξηρά είναι πιο συχνή και καλοηθέστερη και αφορά στο ενενήντα τοις εκατό των πασχόντων από εκφυλιστική ωχροπάθεια. Πολλές φορές η ξηρά μορφή μπορεί να μεταπέσει σε υγρή οπότε η μείωση της οπτικής οξύτητας είναι απότομη και χρήζει άμεσης θεραπείας.

Το κύριο χαρακτηριστικό της υγρής AMD είναι η ανάπτυξη μη φυσιολογικών αγγείων στην περιοχή της ωχράς που προέρχονται από τον χοριοειδή χιτώνα και μπορούν να οδηγήσουν σε οίδημα της περιοχής και αιμορραγία. Αυτά τα στοιχεία αν αφεθούν χωρίς θεραπεία στην συνέχεια οδηγούν σε καταστροφή των φωτουποδοχέων ,μία βλάβη μη αναστρέψιμη, με αποτέλεσμα μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης. Στην αρχή τα άτομα που πάσχουν από υγρού τύπου AMD μπορεί να παραπονεθούν για θολή όραση, για παραμορφωμένα είδωλα ,για στρέβλωση ευθείων γραμμών ή για κεντρική σκοτεινή περιοχή στο πεδίο οράσεως τους.

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΑΡΘΡΑ 06

Στο παραπάνω σχέδιο φαίνεται οως βλέπει ο φυσιολογικός οφθαλμός τα τετράγωνα και δίπλα φαίνεται πως βλέπει ο οφθαλμός που πάσχει από υγρή AMD.

Κυριότεροι παράγοντες που προκαλούν AMD είναι το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό, η ίδια πάθηση στον άλλο οφθαλμό, η διατροφή η οποία στερείται βιταμινών και Ω3 λιπαρών οξέων, η εγχείρηση καταρράκτη, η αρτηριακή υπέρταση καθώς και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Η διάγνωση της παθήσεως είναι σήμερα εύκολη καθώς υπάρχει πληθώρα διαγνωστικών εξετάσεων. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται μέθοδοι απεικόνισης της ωχράς όπως το OCT ή άλλες ανάλογες τεχνικές καθώς και η πολύ παλαιότερη φλουοραγγειογραφία. Όσον αφορά στη θεραπεία κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί LASER για φωτοπηξία της περιοχής, φωτοδυναμική θεραπεία (PDT), αλλά τα τελευταία χρόνια κυρίως χρησιμοποιούνται παράγοντες anti VEGF σε ενδουαλοειδικές εγχύσεις. Οι παράγοντες αυτοί καταστρέφουν τα αναπτυσσόμενα παθολογικά αγγεία και διατηρούν την περιοχή της ωχράς καθαρή. Το πρόβλημα με αυτούς τους παράγοντες είναι το υψηλό κόστος καθώς και το ότι συχνά απαιτείται μεγάλος αριθμός επαναλήψεων. Η μάχη για την αντιμετώπιση της AMD είναι διαρκής και στο μέλλον αναμένεται και νέες θεραπείες να προσφέρουν βοήθεια σ’ αυτόν τον σκοπό.

Η αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας με το presbyMAX

Συγγραφέας: Βλάσης Σαφαρίκας, 01 Αυγούστου 2010

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΑΡΘΡΑ 07

Για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας κατά καιρούς έχουν προταθεί και δοκιμαστεί διάφορες λύσεις όπως το MONOVISION η CONDUCTIVE KERATOPLASTY ή οι ενδοστρωματικοί φακοί κερατοειδούς. Μέχρι τώρα όμως, καμία δεν απετέλεσε οριστική λύση, ούτε προορίζονταν για όλες τις περιπτώσεις. Όπως φαίνεται , από την στιγμή που δεν αντιμετωπίζεται αιτιολογικά η πρεσβυωπία, θα προτείνονται διάφορες λύσεις , κάθε μία από τις οποίες, θα καλύπτει μία ομάδα πρεσβυώπων π.χ. άλλη για υπερμέτρωπες άλλη για μύωπες κλπ.

Μία νεώτερη και πολλά υποσχόμενη μέθοδος χωρίς φυσικά να αντιμετωπίζει αιτιολογικά την πρεσβυωπία, είναι το πρεσβυωπικό LASIK με το πρόγραμμα presbyMAX. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα προφίλ σμίλευσης του κερατοειδούς καθιστώντας τον πολυεστιακό. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται καλή κοντινή όραση καθώς και καλή μακρινή επιτρέποντας σε μεγάλο βαθμό καθημερινές δραστηριότητες χωρίς την χρήση γυαλιών.

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΑΡΘΡΑ 08

Στο παραπάνω σχήμα φαίνεται πως διαμορφώνεται το πολυεστιακό σχήμα του κερατοειδούς καθιστώντας την κεντρική περιοχή ικανή να εστιάζει κοντά , υπάρχει μία περιοχή περιφερικότερα ικανή να εστιάζει σε ενδιάμεσες αποστάσεις καθώς και η εξώτερη που εστιάζει μακρυά.

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΑΡΘΡΑ 09

Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως το μέγεθος της κόρης , οι συνθήκες φωτισμού, καθώς και από την προεπεμβατική κατάσταση του οφθαλμού. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του PRESBYMAX είναι η διασφάλιση καλής διόφθαλμης όρασης εν αντιθέσει με τις άλλες μεθόδους αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται εν συντομία βασικές διαφορές μεταξύ presbyMAX και προηγούμενων μεθόδων αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας όσον αφορά στους υποψήφιους να υποβληθούν σε πρεσβυωπική διόρθωση.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΠΕΔΙΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Πχ. Μόνο υπερμέτρωπες

Ή μόνο ασθενείς με λίγο αστιγματισμό ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Διόρθωση εμμετρωπικών, υπερμετρωπικών ,μυωπικών και αστιγματικών οφθαλμών

Κάθε μέθοδος είναι δυνατή πχ PRK, LASIK, trans PRK, LASEK, femtoLASIK

Πριν ολοκληρώσω την σύντομη αναφορά στο presbyMAX θα αναφέρω τα κακά και τα καλά νέα της νεας μεθόδου.

ΤΑ ΚΑΚΑ

Δεν αποκαθίσταται η προσαρμογή, δεν σταματά η πρόοδος της πρεσβυωπίας, δεν αντιμετωπίζεται αιτιολογικά η πρεσβυωπία

ΤΑ ΚΑΛΑ

Μειώνει την εξάρτηση από γυαλιά αναγνώσεως

Εξασφαλίζει ελεγχόμενη ψευδοπροσαρμογή αυξάνοντας το βάθος εστίασης

Μπορεί να εφαρμοστεί σε πρώιμο ή όψιμο στάδιο εμφάνισης της πρεσβυωπίας

Μπορεί να επαναληφθεί καθώς η πρεσβυωπία εξελίσσεται

Εξασφαλίζει καλή διόφθαλμη όραση

Αντιμετωπίζει συνολικά και τις διαθλαστικές ανωμαλίες για μακριά.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ LASER ΚΕΡΑΤΟΤΟΜΟΥ Ziemer FEMTO LDV ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Συγγραφέας: Βλάσης Σαφαρίκας, 20 Απριλίου 2010

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΑΡΘΡΑ 10

Είναι γεγονός πως η διαθλαστική χειρουργική έχει φτάσει πια σε πολύ προχωρημένο επίπεδο. Διαθλαστικές ανωμαλίες που μέχρι προ ολίγου φάνταζαν αδύνατο να διορθωθούν με LASER , τώρα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν. Ταυτοχρόνως αυξάνουν την ασφάλεια της επέμβασης σε βαθμό που είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για κινδύνους κατά την διάρκεια μιας διόρθωσης μυωπίας η υπερμετρωπίας αρκεί, βέβαια να γίνεται από πραγματικό γνώστη του αντικειμένου και σε καλά οργανωμένο διαθλαστικό κέντρο.

Στό κλασικό LASIK ο κερατοειδής χωρίζεται σε δύο τμήματα, το επιφανειακό (flap) και το υποκείμενο στρώμα. Ο διαχωρισμός του κερατοειδούς γίνεται με την χρήση μηχανικού κερατοτόμου. Εν συνεχεία γίνεται αλλαγή της καμπυλότητας του στρώματος με LASER και επανατοποθέτηση του flap πάνω στο στρώμα. To flap ενώνεται με το στρώμα και παραμένει προσκολλημένο σ αυτό χάρις στην ανάπλαση του επιθηλίου στα όρια της τομής. Στην πραγματικότητα όμως ο κερατοειδής είναι δύο τμήματα και αυτό που μας ενδιαφέρει αναφορικά με την μετεγχειρητική ασφάλεια της επέμβασης(προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές όπως η εκτασία του κερατοειδούς) είναι το πάχος του στρώματος.

Αντιθέτως στο LASIK με LASER κερατοτόμο (LDV FEMTO), ο διαχωρισμός του κερατοειδούς γίνεται με LASER. Αυτό είναι πολύ πιο ασφαλές και μας δίνει την δυνατότητα, ακόμα και σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την κερατοτομή, να επανέλθουμε την άλλη μέρα και να επαναλάβουμε απ την αρχή την επέμβαση. Μία ώρα μετά την επανατοποθέτηση του flap, τα δύο τμήματα του κερατοειδούς ενώνονται και συμπεριφέρονται σαν ένας ενιαίος ιστός. Το πάχος του κερατοειδούς σε αυτή την περίπτωση είναι όλος ο κερατοειδής και όχι μόνο το στρώμα κάτω από το flap όπως συμβαίνει στο LASIK με μηχανικό κερατοτόμο.

Αφού το υπολειπόμενο πάχος του κερατοειδούς είναι μεγαλύτερο, και οι βαθμοί της μυωπίας που μπορούν να διορθωθούν, είναι μεγαλύτεροι. Στην περίπτωση του FEMTO LASIK , επίσης ρυθμίζουμε το πάχος του flap να είναι πολύ πιο λεπτό από ότι στον μηχανικό κερατοτόμο. Η διάμετρος του flap είναι μεγαλύτερη (9-10 mm). Είναι επίσης αυτονόητο ότι επιπλοκές τύπου free cup ή buttonhole, ανήκουν στο παρελθόν. Καταλήγουμε, λοιπόν, πως η εγχειρητική διαδικασία είναι ακόμα ασφαλέστερη. Η επίτευξη του στόχου της τελικής οπτικής οξύτητας των 10/10 , είναι πλέον πολύ πιο εφικτή. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι υπάρχουν πολλοί LASER κερατοτόμοι αλλά ο LDV ξεχωρίζει από όλους τους άλλους λόγω της πολύ πιο χαμηλής ενέργειας που απελευθερώνει στον κερατοειδή, έχει διαφορετικό τρόπο κατανομής των βολών του και η συμπεριφορά των δύο πετάλων του κερατοειδούς είναι εντελώς διαφορετική στην διαδικασία επανένωσης τους.

Συμπερασματικά θα έλεγα πως ο LDV LASER κερατοτόμος είναι μία πρόκληση γι α τις περισσότερες διαθλαστικές επεμβάσεις που θα ακολουθήσουν καθώς μόνο καλά έχουμε να περιμένουμε.