ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΚΗΦΙΣΙΑΣ 36 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Map

Τηλ.: 210 6984674 - 6944736072ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ

Η υπερμετρωπία είναι μία διαθλαστική ανωμαλία όπου το μάτι δεν μπορεί να διαθλάσει τις ακτίνες φωτός επαρκώς με αποτέλεσμα να μην βλέπει καθαρά. Στην περίπτωση της υπερμετρωπίας το είδωλο των μακρινών αντικειμένων σχηματίζεται πίσω από τον αμφιβλιστροειδή. Τα κοντινά αντικείμενα στην υπερμετρωπία φαίνονται πιο θαμπά.

Η εκδήλωση της υπερμετρωπίας διαφέρει από άτομο σε άτομο και αυτό εξαρτάται από την ηλικία του πάσχοντος και, βέβαια , τον βαθμό της υπερμετρωπίας.

Πολλές φορές στην παιδική ηλικία η υπερμετρωπία ανακαλύπτεται σε τυχαία εξέταση του παιδιού. Αν υπάρχει διαφορά στον βαθμό της υπερμετρωπίας μπορεί να προκύψει αμβλυωπία δηλαδή αυτό που αποκαλούμε τεμπέλικο μάτι γι αυτό χρειάζεται προσοχή και έγκαιρη αντιμετώπιση. Μετά το ένατο έτος της ηλικίας η αμβλυωπία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ

Η υπερμετρωπία συμβαίνει όταν το μάτι είναι πολύ μικρό ή όταν ο κερατοειδής είναι πολύ επίπεδος οπότε δεν μπορεί να διαθλάσει τις ακτίνες του φωτός επαρκώς. Όπως και στην μυωπία έτσι και στην υπερμετρωπία η κληρονομικότητα παίζει τον κύριο λόγο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑΣ

Η αντιμετώπιση της υπερμετρωπίας γίνεται με γυαλιά η φακούς επαφής και η θεραπεία με laser. Η συνήθης τεχνική είναι η LASIK όπου αλλάζουμε την καμπυλότητα του κερατοειδούς με laser ώστε να βλέπουμε καθαρά μακριά και κοντά. Το πως θα αντιμετωπισθεί η υπερμετρωπία εξαρτάται από τον βαθμό, την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τον τρόπο ζωής του πάσχοντος.