ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΚΗΦΙΣΙΑΣ 36 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Map

Τηλ.: 210 6984674 - 6944736072ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Μπορώ να κάνω laser στα μάτια μου;

Για να κάνετε την επέμβαση πρέπει: -Να είστε τουλάχιστον 17 χρόνων –Να μην έχετε χρόνιες παθήσεις στον αμφιβληστροειδή ή στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού ή άλλη ασθένεια του οφθαλμού –Να έχετε πάνω από ένα βαθμό μυωπίας / υπερμετρωπίας / αστιγματισμού – Η διαθλαστική ανωμαλία (βαθμοί) να είναι σταθερή τουλάχιστον για 1 χρόνο –Αν είστε γυναίκα να μην είστε έγκυος και να μην θηλάζετε.

2. Τι είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος;

O προεγχειρητικός έλεγχος είναι η εξέταση που θα καθορίσει αν η διαθλαστική επέμβαση είναι κατάλληλη για τα μάτια σας και ποια διαθλαστική τεχνική θα εφαρμοστεί. Κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο, που διαρκεί μισή περίπου ώρα, γίνεται πλήρης καταγραφή όλων των ανατομικών δεδομένων των οφθαλμών. η εξέταση αυτή γίνεται συνήθως την ίδια μέρα που γίνεται και το laser, μπορεί, ομως, να γίνει και νωρίτερα. Είναι σημαντικό εάν φοράτε φακούς επαφής να τους έχετε αφαιρέσει τουλάχιστον δυο εβδομάδες νωρίτερα αν είναι μαλακοί και 1 μήνα πριν αν είναι σκληροί, προκειμένου ο προεγχειρητικός έλεγχος να είναι αξιόπιστος.

Παρακαλούμε να αποφύγετε να οδηγήσετε μετά τον έλεγχό σας.

3. Πως γίνεται η επέμβαση με LASER;

Η επέμβαση διαρκεί 10-15 λεπτά. Δεν χρειάζεται παρά μόνο τοπική αναισθησία με σταγόνες. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και τα αποτελέσματα άμεσα! Και τα δύο μάτια χειρουργούνται την ίδια μέρα. Μετά την επέμβαση είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών ηλίου. Στα videos βλέπετε σχηματικά την διαδικασία των επεμβάσεων.

4. Είναι επώδυνη η επέμβαση;

Η ενόχληση κατά την επέμβαση είναι μηδαμινή αφού γίνεται με τοπική αναισθησία. Μερικοί ασθενείς αισθάνονται ελαφριά ενόχληση μετά την πάροδο της επήρειας του αναισθητικού, που διαρκεί για μερικές ώρες. Δύο ώρες ύπνου μετά την επέμβασή σας θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το αίσθημα αυτό και θα σας χαλαρώσουν από την υπερένταση της επέμβασης. Είναι αναμενόμενο να προκληθεί ευαισθησία στο φως για μερικές μέρες μετά την επέμβαση. Επίσης, μην ανησυχήσετε αν το βράδυ βλέπετε ένα φωτεινό στεφάνι γύρω από φωτεινά αντικείμενα. Το σύμπτωμα αυτό σταδιακά θα υποχωρήσει.

5. Είναι μόνιμη η διόρθωση;

Βάσει αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών, η διαθλαστική διόρθωση είναι μόνιμη εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η όραση μας αλλάζει σαν αποτέλεσμα της ηλικίας μας ή άλλων ειδικών συνθηκών. Τότε είναι πιθανό να χρειαστεί συμπληρωματική διόρθωση. Επίσης σε ορισμένες επεμβάσεις κοντινής όρασης ενδέχεται να χρειαστεί συμπληρωματική διόρθωση σε περίπτωση αύξησης της πρεσβυωπίας.

6. Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση με laser;

Οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών είναι μηδαμινές. Με την πάροδο του χρόνου και με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί οι επιπλοκές γίνονται όλο και πιο σπάνιες.

7. Υπάρχει περίπτωση να παραμείνει μυωπία/υπερμετρωπία/αστιγματισμός;

Υπάρχει πιθανότητα, σε μικρή ομάδα ανθρώπων να παραμείνει ορισμένη μυωπία ή υπερμετρωπία μετά την επέμβαση, αλλά μικρότερη του μισού βαθμού. Εάν για κάποιο λόγο, μετά την επέμβαση παραμείνει διαθλαστική ανωμαλία πέραν του ενός βαθμού, η επέμβαση μπορεί να επαναληφθεί μέχρι και 12 μήνες μετά την αρχική χωρίς επιπλέον κόστος.

8. Διορθώνεται η πρεσβυωπία; Πως επηρεάζει τη μυωπία μου;

Η πρεσβυωπία είναι μία πάθηση του οφθαλμού που επέρχεται μετά την ηλικία των 40 ετών. Σε άτομα με μυωπία, η πρεσβυωπία λειτουργεί αντίστροφα και η μια πάθηση εξισορροπεί την άλλη. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη αποτελεσματικής και μόνιμης χειρουργικής θεραπείας για την πρεσβυωπία αποτελεί πεδίο εντατικής έρευνας και σήμερα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε ικανοποιητικές τεχνικές διόρθωσης.

9. Πόσο συχνοί χρειάζονται μετεγχειρητικοί έλεγχοι ;

Αν και η απάντηση εξατομικεύεται, θα έλεγα πως συνήθως ακολουθώ ένα πλάνο ως εξής: Την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, την τρίτη, σε μια εβδομάδα και σε έναν μήνα.

Επίσης σε αραιά διαστήματα, για 12 μήνες μετά την επέμβαση καλό θα είναι να παρακολουθείται η κατάσταση των οφθαλμών σας.

10. Όλες οι μυωπίες διορθώνονται;

Σχεδόν όλες αλλά όχι οπωσδήποτε με LASER. Αν κάποιος έχει μυωπία πάνω από 10-12 διοπτρίες πιθανότατα θα χρειαστεί κάποια άλλη τεχνική.

11. Aν με την μυωπία συνυπάρχει και αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί;

Βεβαίως μπορεί και αυτό γίνεται.

12. Μετά την διόρθωση της μυωπίας, το αποτέλεσμα παραμένει σταθερό δια βίου;

Κάθε ζωντανός οργανισμός υφίσταται αλλαγές. Κατά συνεπείαν δεν είναι δεδομένο ότι δια βίου το αποτέλεσμα θα είναι σταθερό, αλλά σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται να έχει σημαντικές μεταβολές.

13. Μετά την διόρθωση με LASER, αν χρειαστεί μπορεί να γίνει επανεπέμβαση για περεταίρω διόρθωση;

Φυσικά μπορεί να γίνει. Αν και δεν είναι πολύ συχνό αυτό το ενδεχόμενο.

14. Ποιά μέθοδος είναι καλύτερη για την διόρθωση της μυωπίας;

Η απάντηση είναι ότι η καλύτερη μέθοδος είναι αυτή που ταιριάζει καλύτερα στα διαθλαστικά και ανατομικά δεδομένα του συγκεκριμένου οφθαλμού με κυρίαρχο κριτήριο την ασφάλεια.

15. Τι είναι ο καταρράκτης και πως αντιμετωπίζεται;

Εάν η όρασή έχει γίνει σιγά-σιγά θολή ή τα αντικείμενα δεν φαίνονται τόσο καθαρά όπως ήταν παλαιά, πιθανώς αυτό να οφείλεται σε καταρράκτη στον ένα ή και στους δύο οφθαλμούς. η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με τομή πολύ μικρή χωρίς ράμματα και τοπική αναισθησία με σταγόνες.

Τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί στην χειρουργική του καταρράκτη το femtosecond laser .

Είναι ένα ακόμα βήμα στην εξέλιξη της χειρουργικής οφθαλμολογίας, που εξελίσσεται και αφήνει πολλές προσδοκίες για το μέλλον.