ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΚΗΦΙΣΙΑΣ 36 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Map

Τηλ.: 210 6984674 - 6944736072ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΣΚΛΗΡΙΤΙΔΑ

Φλεγμονή του σκληρού χιτώνος (λευκού). Συνήθως είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας. Η σκληρίτιδα είναι μία σοβαρή και επώδυνη φλεγμονή του σκληρού χιτώνος (το λευκό τμήμα του οφθαλμού). Η σκληρίτιδα συχνά συνοδεύει άλλες συστηματικές παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η κοκκιομάτωση wegener. Διακρίνονται 3 τύποι σκληρίτιδας : η διάχυτη σκληρίτιδα, η οζώδης σκληρίτιδα και η νεκρωτική σκληρίτιδα. Η τελευταία είναι και η πιο σοβαρή. Αν διαγνώσουμε σκληρίτιδα πρέπει να υποβάλλουμε τον πάσχοντα σε πληρη ρευματολογικό έλεγχο διότι είναι πολύ πιθανό η σκληρίτιδα να αποτελεί την πρώτη εκδήλωση μίας νόσου του συνδετικού ιστού.

Η σκληρίτιδα αναλόγως του σημείου εντόπισης διακρίνεται σε πρόσθια που είναι και η πιο συχνή και οπίσθια που είναι πολύ πιο σπάνια.

Τις πιο πολλές φορές η σκληρίτιδα δεν οφείλεται σε μολυσματικό παράγοντα αλλά είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας.

Η θεραπεία της σκληρίτιδας είναι αντιφλεγμονώδη κολλύρια και κολλύρια κορτιζόνης καθώς επίσης και από του στόματος χορήγηση αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών φαρμάκων αλλά και κορτιζόνης. Σε σοβαρές περιπτώσεις (ευτυχώς πολύ σπάνιες) που υπάρχει νεκρωτική σκλρίτιδα η χειρουργική αντιμετώπιση είναι επιβεβλημένη.