ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΚΗΦΙΣΙΑΣ 36 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Map

Τηλ.: 210 6984674 - 6944736072ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Ο αμφιβλιστροειδής είναι ο εσώτερος χιτώνας του οφθαλμού στο οπίσθιο ημιμόριο και αποτελεί το φωτοευαίσθητο τμήμα του οφθαλμού το οποίο είναι υπεύθυνο για την λειτουργία της όρασης.

Οι παθήσεις του ανωτέρω χιτώνος είναι πάρα πολλές. Εν συντομία και με βάση κυρίως την συχνότητα εμφάνισης τους αναφέρω τις παρακάτω: Αποκόλληση αμφιβλιστροειδούς: Σοβαρότατη πάθηση που απαιτεί άμεση χειρουργική αποκατάσταση.

Ρωγμή αμφιβλιστροειδούς: Μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση αμφιβλιστροειδούς γι αυτό χρειάζεται περιχαράκωση. Αυτή γίνεται συνήθως με laser ή με κρυοπηξία.
Οπή αμφιβλιστροειδούς: Συνήθως ακίνδυνη.

Διαβητική αμφιβλιστροειδοπάθεια: Η βαρύτητα ποικίλει αναλόγως της ρύθμισης του σακχάρου και της διάρκειας αυτού. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μείωση της οράσεως έως και τύφλωση αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση.

Αποφρακτικές παθήσεις του αμφιβλιστροειδούς. Οφείλονται σε αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, τραύματα,κολαγονώσεις,κροταφική αρτηρίτιδα κλπ.

Τέτοιες παθήσεις είναι: Απόφραξη κεντρικής αρτηρίας, απόφραξη κλάδου της κεντρικής αρτηρίας, απόφραξη αμφιβλιστροειδικών φλεβών, θρόμβωση κεντρικής φλέβας. Κληρονομικές παθήσεις αμφιβλιστροειδούς: Μελαγχρωστική αμφιβλιστροειδοπάθεια, σύνδρομο Usher, χοριοειδερημία, γυροειδής ατροφία, συγγενής ρετινόσχιση κλπ Παθήσεις ωχράς κηλίδας: Εκφυλιστική ωχροπάθεια ή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς. Διακρίνεται σε υγρού τύπου (ανάπτυξη νεοαγγείων) και σε ξηρού τύπου(σταδιακή καταστροφή των φωτουποδοχέων).

Σήμερα η ενδοβολβική οδός αποτελεί την οδό εκλογής για τη χορήγηση θεραπειών κατά της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς (anti-VEGF) και κατά του οιδήματος της ωχράς κηλίδος επί αγγειακών και φλεγμονοδών καταστάσεων (διαβήτης, θρόμβωση, μετεγχειρητικό οίδημα).

Η φωτοδυναμική θεραπεία βασίζεται στο συνδυασμό της δράσης φωτοευαίσθητων χρωστικών (Visudyne) που χορηγούνται ενδοφλεβίως με ακτινοβολία laser που τις διεγείρει και αποκτούν βιολογική δράση. Η μέθοδος έχει εφαρμογή στη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε συνδυασμό με τα νεώτερα φάρμακα έναντι αυξητικών παραγόντων (anti-VEGF). Επιπλέον αποτελεί συχνά την προτιμούμενη μέθοδο θεραπείας για τη χρόνια κεντρική ορώδη αμφιβληστροειδοπάθεια.