ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΚΗΦΙΣΙΑΣ 36 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Map

Τηλ.: 210 6984674 - 6944736072ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ

Επιπεφυκίτιδα: Φλεγμονή του εξωτερικού χιτώνος του οφθαλμού Αναλόγως του αιτίου που την προκαλεί διακρίνεται σε ιογενή, μικροβιακή αλλεργική κλπ

Σκληρίτιδα: Φλεγμονή του σκληρού χιτώνος (λευκού). Συνήθως είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας.

Επισκληρίτιδα: Φλεγμονή του ενδιαμέσου χιτώνος μεταξύ σκληρού και επιπεφυκότος.

Κερατίτιδα: Φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνος. Άλλοτε μικροβιακής αιτιολογίας, άλλοτε ιογενούς και άλλοτε μυκητιασικής. Ιδιαίτερα σοβαρή πάθηση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Ραγοειδίτιδα, Ιρίτιδα, Iριδοκυκλίτιδα, Yαλίτιδα: Είνα φλεγμονές του αγγειώδους τμήματος του οφθαλμού.

Χαλάζιο: Φλεγμονώδης κατάσταση των βλεφάρων κατόπιν απόφραξης του εκφορητικού πόρου των σμηγματογόνων αδένων των βλεφάρων.

Κριθή: Η κριθή (κριθαράκι) είναι μικρή κόκκινη διόγκωση στο ελεύθερο χείλος του βλεφάρου η οποία προκαλείται από φλεγμονή στην βάση των βλεφαρίδων. Το συνηθέστερο αίτιο είναι ο σταφυλόκοκκος ο οποίος ενδημεί στην συγκεκριμένη περιοχή. Το κριθαράκι συνήθως είναι κόκκινο και πονάει ελαφρώς αλλά δεν προκαλεί ζημιά στο βλέφαρο παρά μόνον αν εξαπλωθεί και στην γύρω περιοχή. Συνήθως η κριθή υποχωρεί με τοπική χρήση αντιβιοτικών σε λίγες μέρες.

Kυτταρίτιδα κόγχου:

Η κυτταρίτιδα του κόγχου διακρίνεται σε προδιαφραγματική και οπισθοδιαφραγματική.

Η οπισθοδιαφραγματική κυτταρίτιδα αποτελεί φλεγμονή των μαλακών ιστών πίσω από το διάφραγμα του κόγχου και είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή πάθηση, πολλές φορές ικανή να απειλήσει και την ίδια την ζωή. Ευτυχώς είναι σπάνια.

Η προδιαφραγματική κυτταρίτιδα αφορά ιστούς προ του διαφράγματος και είναι λιγότερο σοβαρή αν και σπανίως μπορεί να επεκταθεί και πίσω από το διάφραγμα και να γίνει γενικευμένη κυτταρίτιδα κόγχου.

Η αιτιολογία της κυτταρίτιδας του κόγχου είναι φλεγμονές των παραρρινίων κόλπων που επεκτείνονται στη γύρω περιοχή, τραύματα της περιοχής, φλεγμονές της δακρυϊκής συσκευής καθώς και γενικευμένη βακτηριαιμία.

Δακρυοκυστίτιδα: Η δακρυοκυστίτιδα είναι φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού λόγω στάσης των δακρύων και ανάπτυξης μικροβίων εντός του λιμνάζοντος περιεχομένου. Η δακρυοκυστίτιδα διακρίνεται σε οξεία και χρόνια. Η εικόνα της είναι οίδημα της περιοχής, ερυθρότητα, επιφορά (δακρύρροια) και πόνος.