ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΚΗΦΙΣΙΑΣ 36 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Map

Τηλ.: 210 6984674 - 6944736072ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΜΥΩΠΙΑ

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του ματιού κατά την οποία οι ακτίνες φωτός που έρχονται από μακριά στο μάτι (παράλληλες ακτίνες) εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβλιστροειδή (τον φωτοευαίσθητο χιτώνα του ματιού) και όχι ακριβώς επάνω σ αυτόν και για την διόρθωση της χρησιμοποιούμε αρνητικούς φακούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο βολβός του ματιού είναι μεγαλύτερος από το μέγεθος που θα απαιτούσε η δύναμη του φακού και του κερατοειδούς χιτώνα.

Η μυωπία είναι η πιο κοινή διαθλαστική ανωμαλία, η οποία, μάλιστα, έχει παρουσιάσει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.

Μία πρόσφατη μελέτη έχει δείξει πως η μυωπία στις ΗΠΑ αυξήθηκε από εικοσιπέντε τοις εκατό σε ηλικίες 12 έως 54 ετών σε ποσοστό περίπου σαράντα τοις εκατό.

Αν και η ακριβής αιτία της μυωπίας δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, αρκετοί οφθαλμίατροι θεωρούν πως σ αυτό συμβάλλει η κούραση από την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή σε συνδυασμό με την γενετική προδιάθεση για εμφάνιση μυωπίας.

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε πως και ο καταρράκτης, ιδίως ο πυρηνικός, προκαλεί μυωπία. Αυτό, βέβαια, σε μεγάλες ηλικίες. Το ίδιο ισχύει και με τον σακχαρώδη διαβήτη.

ΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΜΥΩΠΙΑ

Αν κάποιος εμφανίσει μυωπία, έχει δυσκολία, ανάλογα και με τον βαθμό να διαβάσει μακριά ή να δει μεγάλα αντικείμενα, ενώ ,αντιθέτως, κοντά βλέπει με μεγάλη ευκολία.

Η μυωπία εμφανίζεται τυπικά στην παιδική ηλικία και συνήθως σταματά με την ολοκλήρωση της εφηβείας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥΩΠΙΑΣ

Σήμερα εκτός από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής, εφαρμόζουμε και την διαθλαστική χειρουργική η οποία στην περίπτωση της μυωπίας συνήθως γίνεται με laser.

Σε ιδιαίτερα μεγάλη μυωπία όπου δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί λέιζερ, γίνονται επεμβάσεις με ένθεση ενδοφακού αρνητικής δύναμης μέσα στο μάτι.

Σε ότι αφορά στην διόρθωση της μυωπίας με laser, χρησιμοποιούμε δύο τεχνικές συνήθως: την prk και την lasik.

ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΜΥΩΠΙΑ

Σε μερικές περιπτώσεις η μυωπία είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Αυτό σημαίνει πως και ο βολβός του οφθαλμού είναι μεγάλος και συνεπώς τα τοιχώματα του βολβού πιο λεπτά αι πιο ευαίσθητα. Είναι σαν μία μπάλα που την φουσκώσαμε πολύ περισσότερο από ότι προοριζόταν. Αυτή η μυωπία είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί και έχει πιο πολλές πιθανότητες να οδηγήσει σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Άλλο πρόβλημα της εκφυλιστικής μυωπίας , είναι εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που και αυτή προκαλεί μείωση της όρασης και χρειάζεται αντιμετώπιση.