ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΚΗΦΙΣΙΑΣ 36 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Map

Τηλ.: 210 6984674 - 6944736072ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΚΡΙΘΗ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

Η κριθή (κριθαράκι) είναι μικρή κόκκινη διόγκωση στο ελεύθερο χείλος του βλεφάρου η οποία προκαλείται από φλεγμονή στην βάση των βλεφαρίδων. Το συνηθέστερο αίτιο είναι ο σταφυλόκοκκος ο οποίος ενδημεί στην συγκεκριμένη περιοχή. Το κριθαράκι συνήθως είναι κόκκινο και πονάει ελαφρώς αλλά δεν προκαλεί ζημιά στο βλέφαρο παρά μόνον αν εξαπλωθεί και στην γύρω περιοχή. Πολλές φορές τα κριθαράκια υποχωρούν από μόνα τους σε λίγες μέρες και δεν χρειάζεται καμία αγωγή ιδίως όταν είναι ήπια αλλά κάποιες φορές απαιτείται φαρμακευτική αγωγή οπότε με τοπική χρήση αντιβιοτικών η κριθή υποχωρεί σε λίγες μέρες.

Υπάρχουν ασθενείς που έχουν την τάση να το "ζουλήξουν" για να ανοίξει αλλά αυτό δεν συνιστάται διότι μπορεί να διασπείρει πιο βαθειά στο βλέφαρο το σταφυλόκοκκο με αποτέλεσμα επέκταση της φλεγμονής και επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα της κριθής είναι ήπιος πόνος, ερυθρότητα και οίδημα στο ελεύθερο βλεφαρικό χείλος. Τα κριθαράκια τυπικά δεν προκαλούν προβλήματα οράσεως. Το αίτιο της κριθής είναι ο σταφυλόκοκκος ο οποίος υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα όλων μας αλλά υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να καταστεί παθογόνος και να δημιουργήσει τα προβλήματα που προαναφέραμε.

Το κριθαράκι πολλές φορές έχει και συνοδά συμπτώματα όπως φωτοφοβία, δακρύρροια και αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι.