ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΚΗΦΙΣΙΑΣ 36 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Map

Τηλ.: 210 6984674 - 6944736072ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ

Κερατόκωνος: Ο κερατόκωνος είναι πάθηση του κερατοειδούς, που εμφανίζεται στην εφηβεία και εξελίσσεται συνήθως μέχρι την 4η δεκαετία της ζωής. Κατά κανόνα προσβάλλει και τα δύο μάτια με διαφορετικό ρυθμό εξέλιξης. Στον κερατόκωνο, η κεντρική μοίρα του κερατοειδούς λεπταίνει και λαμβάνει ένα κωνικό σχήμα αντί του συνηθισμένου που είναι κάπως σφαιρικό. Η όραση του ασθενούς είναι θολή, εξαιτίας του σημαντικού βαθμού μυωπίας και ανώμαλου αστιγματισμού. Κατά την εμφάνιση του αντιμετωπίζεται επιτυχώς με ένα συνηθισμένο ζευγάρι γυαλιών ή φακών επαφής αλλά στην πορεία της εξέλιξής του ικανοποιητική όραση επιτυγχάνεται μόνο με την χρήση εξειδικευμένου τύπου φακών επαφής. Σε προχωρημένο στάδιο ο κερατόκωνος αντιμετωπίζεται με κερατοπλαστική, ενώ σε πιο πρώιμο κερατόκωνο αντιμετωπίζεται με την τεχνική cross linking (διασύνδεση κολλαγόνου) και την χρήση ενδοκερατικών δακτυλίων (intacs).

Καθώς ο κερατόκωνος εξελίσσεται προκαλεί μυωπία και ανώμαλο αστιγματισμό. Έτσι έχουμε θολή όραση, παραμόρφωση των αντικειμένων και πολλές φορές φωτοφοβία.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟ

Οι νεότερες έρευνες έδειξαν πως η λέπτυνση του κερατοειδούς οφείλεται σε ανισορροπία των ενζύμων εντός του στρώματος του κερατοειδούς και εν συνεχεία αύξηση της ευαισθησίας στις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται. Οπωσδήποτε όμως η γενετική προδιάθεση παίζει τον πρώτο ρόλο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΥ

Αν ο κερατόκωνος είναι σε πρώιμο στάδιο συνήθως αντιμετωπίζεται με γυαλιά ή μαλακούς φακούς επαφής. Εδώ θα σημειώσω πως πολλοί πάσχοντες από κερατόκωνο στην φάση αυτή δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από κερατόκωνο. Καθώς η πάθηση εξελίσσεται ο κερατοειδής καθίσταται πιο λεπτός στο κέντρο και ανώμαλος στο σχήμα οπότε αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε πιο εξειδικευμένες λύσεις όπως ειδικούς κερατοκωνικούς φακούς επαφής ή να καταφύγουμε σε διάφορες επεμβάσεις αναλόγως της κατάστασης του κερατοειδούς.

Πιο συχνή επέμβαση στον κερατόκωνο είναι η διασύνδεση κολλαγόνου ή corneal cross linking όπου με την χρήση ριβοφλαβίνης και υπεριώδη ακτινοβολία δυναμώνουμε τον κερατοειδή και εμποδίζουμε την εξέλιξη της πάθησης.

Επίσης στον κερατόκωνο μπορούμε να εφαρμόσουμε τους κερατικούς δακτυλίους (intacs) που αλλάζουν το σχήμα του κερατοειδούς, μειώνουν την μυωπία και τον αστιγματισμό και εμποδίζουν την περεταίρω εξέλιξη του κερατοκώνου. Τέλος στις πολύ προχωρημένες περιπτώσεις κερατοκώνου η λύση ειναι η κερατοπλαστική ή μεταμόσχευση κερατοειδούς.