ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΚΗΦΙΣΙΑΣ 36 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Map

Τηλ.: 210 6984674 - 6944736072ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΑ

Η κερατίτιδα είναι φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνος ( του διαφανούς χιτώνος που ευρίσκεται μπροστά από την ίραδα). Η κερατίτιδα είναι άλλοτε μικροβιακής αιτιολογίας, άλλοτε ιογενούς και άλλοτε μυκητιασικής. Ιδιαίτερα σοβαρή πάθηση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Αν η κερατίτιδα παραμεληθεί το μάτι διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να υποστεί μόνιμες βλάβες που πολλές φορές απειλούν την όραση.

Η ιογενής κερατίτιδα μπορεί να οφείλεται σε αδενοϊό, (είναι ο ιός που προκαλεί φλεγμονές στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα), σε έρπητα απλό, και έρπητα ζωστήρα. Ο τελευταίος σχετίζεται με την ανεμοβλογιά.

Η βακτηριδιακή κερατίτιδα συμβαίνει λιγότερο συχνά από ότι η ιογενής.

Η μυκητιασική κερατίτιδα συμβαίνει ακόμα πιο σπάνια, αλλά, είναι πολύ σοβαρή πάθηση που απειλείται η όραση. Συνήθως συμβαίνει σε υπανάπτυκτες χώρες αλλά και σε χρήστες φακών επαφής που παραβιάζουν τους κανόνες χρήσης και συντήρησης των φακών.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΑΣ

Κόκκινο μάτι και αίσθημα ξένου σώματος σαν άμμος στο μάτι είναι τα πρώτα συμπτώματα που οδηγούν τον πάσχοντα στον ιατρό.

Ευαισθησία και φωτοφοβία, επίσης, υπάρχουν στις περισσότερες περιπτώσεις. Αναλόγως του αιτίου έχουμε υδαρείς ή πυώδεις εκκρίσεις καθώς και θολή όραση. Η κερατίτιδα μπορεί να προσβάλλει και τα δύο μάτια εκτός και αν οφείλεται σε τραύμα ή έρπητα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Η κερατίτιδα αν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, με την κατάλληλη αγωγή, συνήθως θεραπεύεται, αλλά αν παραμεληθεί μπορεί να αφήσει μόνιμες θολερότητες στον κερατοειδή και να επηρεάσει την οπτική οξύτητα. Η μυκητιασική κερατίτιδα είναι πιο σοβαρή πάθηση και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΑΣ

Η θεραπεία της κερατίτιδας εξαρτάται από την αιτία της. Έτσι για μικροβιακές κερατίτιδες κολλύρια αντιβιοτικών και συχνή ενστάλαξη τεχνητών δακρύων, καθώς και συχνή παρακολούθηση μπορούν να θεραπεύσουν το πρόβλημα.

Η ιογενής κερατίτιδα χρειάζεται τεχνητά δάκρυα, κορτιζόνη για αποφυγή θολεροτήτων στο στρώμα του κερατοειδούς και αντιβιοτικά κολλύρια για πρόληψη δευτερογενούς μολύνσεως.