ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΚΗΦΙΣΙΑΣ 36 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Map

Τηλ.: 210 6984674 - 6944736072ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του εξωτερικού χιτώνος του οφθαλμού που ονομάζεται επιπεφυκώς. Αναλόγως του αιτίου που την προκαλεί διακρίνεται σε ιογενή επιπεφυκίτιδα, μικροβιακή αλλεργική κλπ. Η επιπεφυκίτιδα είναι η συνηθέστερη εξωτερική φλεγμονή του ματιού και είναι εύκολο να την διαπιστώσουμε ακόμα και με γυμνό μάτι. Μία λεπτομερής εξέταση στην σχισμοειδή λυχνία αρκεί για να διακρίνουμε το αίτιο και να καθορίσουμε την θεραπεία.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Τα συνήθη μικρόβια που προκαλούν μικροβιακή ή βακτηριδιακή επυπεφυκίτιδα είναι σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος ή αιμόφιλος. Αυτοί οι μικροοργανισμοί προέρχονται από το δέρμα ή από το ανώτερο αναπνευστικό, ή να μεταδοθούν από άλλο άτομο.

ΙΟΓΕΝΗΣ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Ο τύπος αυτός της επιπεφυκίτιδας συχνά είναι συνδεδεμένος με το απλό κρυολόγημα. Αυτό μπορεί να προκληθεί από έναν ιό που αποκαλείται αδενοϊός. Η επιπεφυκίτιδα από αδενοϊό μεταδίδεται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο και μπορεί να πάρει μορφή επιδημίας. Επίσης η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει πολύ καθώς πολλές φορές αφήνει θολερότητες στον κερατοειδή.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΧΛΑΜΥΔΙΑ

Τα χλαμύδια είναι μικροοργανισμοί κάτι μεταξύ μικροβίου και ιού και μπορεί να ευρίσκονται φυσιολογικά στο σώμα ή και μεταδοθούν σεξουαλικά. Σε υπανάπτυκτες χώρες προκαλεί το γνωστό τράχωμα.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι συχνή σε ανθρώπους που έχουν σημάδια και άλλων αλλεργικών εκδηλώσεων όπως πυρετό εκ χόρτου, άσθμα και έκζεμα. Συχνά προκαλείται από σκόνη, γύρη ή καλλυντικά.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ ΛΟΓΩ ΕΡΕΘΙΣΜΟΥ Η ΧΗΜΙΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΣ

Μερικοί άνθρωποι έχουν έντονο ερεθισμό όταν κολυμπούν σε πισίνες ή έρχονται σε επαφή με τον καπνό του τσιγάρου. Συνήθως πέραν του ερεθισμού έχουν ερυθρότητα, δυσανεξία και δακρύρροια. Σ αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι η αποφυγή αυτού που μας πειράζει.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑΣ

ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ Η ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Τα συμπτώματα της μικροβιακής επιπεφυκίτιδας είναι ερεθισμός, υπεραιμία και πολλές βλενοπυώδεις εκκρίσεις που κάνουν τα βλέφαρα να κολλούν μεταξύ τους. Πολλές φορές συνυπάρχει και οίδημα των επιπεφυκότων. Αναλόγως του μικροβίου η εκδήλωση των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει.

ΙΟΓΕΝΗΣ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Το μάτι είναι κόκκινο και πολλές φορές έχει υδαρείς εκκρίσεις. Συχνά τα βλέφαρα εμφανίζουν οίδημα και ο επιπεφυκότας εμφανίζει επίσης οίδημα. Συχνά θυμίζει την εικόνα του κρυολογήματος. Ευαισθησία και οίδημα των προωτιαίων και υπογνάθιων λεμφαδένων συχνά παρατηρείται. Ο τύπος αυτός της επιπεφυκίτιδας μπορεί να προσβάλλει και τον κερατοειδή και να προκαλέσει κερατίτιδα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει κάποιες εβδομάδες και να προκαλέσει θολή όραση.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΧΛΑΜΥΔΙΑ

Το ένα ή και τα δύο μάτια είναι κόκκινο με κολλώδεις εκκρίσεις και μερικές φορές εμφανίζει και πρησμένα βλέφαρα. Ο κερατοειδής μπορεί επίσης να προσβληθεί σε μερικές περιπτώσεις.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συχνά είναι συνδεδεμένη με έντονη φαγούρα. Το μάτι είναι έντονα κόκκινο και τα βλέφαρα εμφανίζουν οίδημα. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα αν δεν οφείλεται σε τοπικά αίτια, όπωσ π.χ. κρέμες και διάφορα καλλυντικά, μπορεί να συμβεί σε συγκεκριμένες περιόδους μέσα στον χρόνο π.χ. την άνοιξη λόγω γύρης που υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Η μικροβιακή επιπεφυκίτιδα θεραπεύεται κυρίως νε αντιβιοτικά κολλύρια ή αλοιφές. Συχνές πλύσεις με χλιαρό νερό θα βοηθήσουν να απομακρυνθούν οι εκκρίσεις.

ΙΟΓΕΝΗΣ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Δεν υπάρχει αποτελεσματικό φάρμακο για τις ιογενείς επιπεφυκίτιδες αλλά κολλύρια τεχνητών δακρύων σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, μπορούν να ανακουφίσουν τον πάσχοντα. Επίσης, επειδή η ιογενής επιπεφυκίτις είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού κρίνονται απαραίτητα.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΧΛΑΜΥΔΙΑ

Τετρακυκλίνη σε αλοιφή και στα δύο μάτια μέχρι την πλήρη ίαση χορηγείται αλλά και χορήγηση ταμπλετών τετρακυκλίνης είναι απαραίτητη. Στα παιδιά που υπάρχει αντένδειξη για χορήγηση τετρακυκλίνης από το στόμα χορηγείται ερυθρομυκίνη. Αν θεωρήσουμε ότι η επιπεφυκίτιδα έχει σχέση με σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τότε πρέπει και ο σεξουαλικός σύντροφος πρέπει να λάβει θεραπεία.