ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΚΗΦΙΣΙΑΣ 36 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Map

Τηλ.: 210 6984674 - 6944736072ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ

ΓΛΑΥΚΩΜΑ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ Η LASER?

Υπάρχουν διάφορες μορφές θεραπείας με λέιζερ για το γλαύκωμα:

Laser ιριδοτομή

Είναι η πραγματοποίηση μια οπής στην ίριδα προκειμένου να επιτρέψει στο υδατοειδές υγρό να ρέει ομαλά εντός του οφθαλμού. Αυτό γίνεται σε μάτια με στενή γωνία προσθίου θαλάμου.

Laser trabeculoplasty

Είναι μια διαδικασία με laser που εφαρμόζεται σε γλαυκωματικούς οφθαλμούς με ανοιχτή γωνία προσθίου θαλάμου. Η Laser trabeculoplasty δεν θεραπεύει το γλαύκωμα, αλλά γίνεται συχνά, αντί της αύξησης του αριθμού των διαφορετικών σταγόνων ή όταν η ενδοφθάλμια πίεση του ασθενούς παρά την χρήση αντιγλαυκωματικών κολλυρίων παραμένει υψηλή πέραν των ανεκτών ορίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ως η αρχική θεραπεία για γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, ιδίως σε άτομα που έχουν δυσκολία στην ενστάλλαξη κολυρίων.. Η διαδικασία αυτή είναι μία γρήγορη, ανώδυνη, και σχετικά ασφαλής μέθοδος για τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Η Laser trabeculoplasty γίνεται συχνά σε δύο συνεδρίες, δε διάστημα μερικών εβδομάδων. Δυστυχώς, η βελτίωση της διήθησης, ως αποτέλεσμα της θεραπείας μπορεί να διαρκέσει μόνο δύο περίπου χρόνια, οπότε αρχίζει σιγ΄σ σιγά και πάλι η αύξηδη της ενδοφθαλμίου πιέσεως.

Laser κυκλο-εκτομή και κυκλοκρυοπηξία

Η Laser κυκλο-εκτομή και κυκλοκρυοπηξία, (cyclophotocoagulation ή cyclocryopexy) είναι μια άλλη μορφή θεραπείας με λέιζερ εν γένει προορίζεται για ασθενείς με σοβαρές μορφές γλαυκώματος με χαμηλή οπτική οξύτητα. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την εφαρμογή λέιζερ ή εγκαύματα κατάψυξης για το τμήμα του ματιού που παράγει το υδατοειδές υγρό (ακτινωτό σώμα). Αυτή η θεραπεία καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν το υδατοειδές υγρό, μειώνοντας έτσι την πίεση του ματιού. Αυτός ο τύπος αντιμετώπισης, είναι λύση συνήθως που πραγματοποιείται μετά από άλλες πιο παραδοσιακές θεραπείες έχουν αποτύχει, και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του πόνου.

Χειρουργική επέμβαση γλαυκώματος

Πολλές φορές σε δύσκολα ρυθμιζόμενα γλαυκώματα καταλήγουμε στην εγχείρηση γλαυκώματος που ονομάζεται τραμπεκουλεκτομή.

Τραμπεκουλεκτομή είναι η συνηθέστερη εγχείρηση για το γλαύκωμα και είναι μια λεπτή μικροχειρουργική διαδικασία. Σ αυτήν την επέμβαση, δημιουργείται μια δίοδος για το υδατοειδές υγρό μεταξύ δύο πετάλων του σκληρού χιτώνος κοντά στο σκληροκερατοειδές όριο. Στο πλαίσιο αυτού του νέου δικτύου αποχέτευσης, μια μικροσκοπική διηθητική αμπούλα δημιουργείται από τον επιπεφυκότα. Η τραμπεκουλεκτομή είναι η πιο συχνά πραγματοποιούμενη επέμβαση για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος.

Στην τραμπεκουλεκτομή δημιουργείται ένα κανάλι όπου επιτρέπει την ελεγχόμενη δίοδο του υδατοειδούς υγρού από το μάτι στους γύρω ιστούς μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ενδοφθάλμια πίεση. Η εγχείρηση του γλαυκώματος παρά το γεγονός ότι δεν είναι πια τόσο συχνή λόγω των πολλών αντιγλαυκωματικών φαρμάκων, αποτελεί σε περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς την μόνη λύση. Προτού καταλήξουμε στην εγχείρηση του γλαυκώματος η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση αντιμετωπίζεται με κολλύρια ή συνδυασμούς κολλυρίων ή ακόμα με laser αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα να καταλήξουμε σε εγχείρηση για το γλαύκωμα. Μάλιστα θα πρέπει ο οφθαλμίατρος να δει εγκαίρως την πιθανότητα της επέμβασης διότι πολλές φορές βλέπουμε περιστατικά με τόσο προχωρημένο γλαύκωμα που και η ίδια η επέμβαση εμπεριέχει πολλούς κινδύνους και πρέπει κανείς να σταθμίσει καλά το προσδοκώμενο όφελος από την εγχείρηση του γλαυκώματος.

Μετά την εγχείρηση του γλαυκώματος παρατηρείται μια υποτονία που οφείλεται σε αυξημένη διήθηση υδατοειδούς υγρού και η οποία υποχωρεί σύντομα φέρνοντας την πίεση σε επιθυμητά επίπεδα.

ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΣ

Επιτυχημένη θα πρέπει να θεωρείται μία εγχείρηση για το γλαύκωμα αν ρυθμίζει την ενδοφθάλμια πίεση ακόμα και αν χρειάζεται να χορηγηθούν και αντιγλαυκωματικά κολλύρια παράλληλα. Πιο λίγες πιθανότητες επιτυχίας μιας αντιγλαυκωματικής επέμβασης έχουν παιδιά με συγγενές γλαύκωμα, άτομα με νεοαγγειακό γλαύκωμα, άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και άτομα που υπεβλήθησαν σε προηγούμενη επέμβαση στα μάτια.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΡΑΜΠΕΚΟΥΛΕΚΤΟΜΗΣ

Η συνηθέστερη επιπλοκή είναι η ουλοποίηση του ανοίγματος γι αυτό και διεγχειρητικά χορηγείται mitomycin που εμποδίζει την ουλοποίηση και την εκ νέου αύξηση της πιέσεως. Άλλες επιπλοκές είναι θολή όραση, αιμορραγία του οφθαλμού, ξαφνική μείωση της κεντρικής οράσεως, φλεγμονή του οφθαλμού.