ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΚΗΦΙΣΙΑΣ 36 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Map

Τηλ.: 210 6984674 - 6944736072ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ

Στις παθήσεις αυτές είναι η μυωπία, ο αστιγματισμός και η υπερμετρωπία. Θα μπορούσαμε, όμως , να συμπεριλάβουμε την πρεσβυωπία και τον κερατόκωνο.

Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων γίνεται με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Η θεραπεία γίνεται με laser κυρίως ή άλλες μεθόδους όπως ενδοκερατικοί δακτύλιοι (kerarings), μυωπικοί ενδοφακοί κλπ.

Περιγράφω πιο κάτω με λίγα λόγια και με απλό τρόπο τι σημαίνει κάθε μία από τις προαναφερθείσες παθήσεις:

Μυωπία: Οι ακτίνες που έρχονται από μακριά στο μάτι (παράλληλες ακτίνες) εστιάζονται μποστά από τον αμφιβλιστροειδή (τον φωτοευαίσθητο χιτώνα του ματιού) και για την διόρθωση της χρησιμοποιούμε αρνητικούς φακούς.

Υπερμετρωπία: Οι παράλληλες ακτίνες εστιάζονται πίσω από τον αμφιβλιστροειδή και για την διόρθωση της χρησιμοποιούμε θετικούς φακούς.

Αστιγματισμός: Οι παράλληλες ακτίνες δεν εστιάζονται σε κάποιο σημείο λόγω διαφοράς στην καμπυλότητα στους διάφορους άξονες του κερατοειδούς η του φακού. Έχουμε τρία είδη ομαλού αστιγματισμού. Τον μυωπικό αστιγματισμό τον υπερμετρωπικό αστιγματισμό τον σύνθετο αστιγματισμό (μυωπία και αστιγματισμός η υπερμετρωπία και αστιγματισμός) και τον μικτό αστιγματισμό (συνδυασμός υπερμετρωπικού και μυωπικού στοιχείου αναλόγως του άξονος) Για την διόρθωση του αστιγματισμού χρησιμοποιούμε κυλινδρικούς φακούς. Υπάρχει βεβαίως και ο ανώμαλος αστιγματισμός που οφείλεται σε τραύματα , χειρουργεία η εκφυλιστικές καταστάσεις όπως ο κερατόκωνος.

Πρεσβυωπία: Η πρεσβυωπία είναι η κατάσταση αδυναμίας των οφθαλμών να προσαρμόσουν λόγω ηλικίας με αποτέλεσμα δυσχέρεια κοντινής ανάγνωσης και γενικότερα κοντινής εργασίας.Θεωρείται φυσιολογική κατάσταση αν και όλοι οι πάσχοντες ενοχλούνται διότι βιώνουν εξάρτηση από γυαλιά. .Συνήθως εμφανίζεται κοντά στο τεσσαρακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας.

Κερατόκωνος: Ο κερατόκωνος είναι πάθηση του κερατοειδούς, που εμφανίζεται στην εφηβεία και εξελίσσεται συνήθως μέχρι την 4η δεκαετία της ζωής. Κατά κανόνα προσβάλλει και τα δύο μάτια με διαφορετικό ρυθμό εξέλιξης. Στον κερατόκωνο, η κεντρική μοίρα του κερατοειδούς λεπταίνει και λαμβάνει ένα κωνικό σχήμα αντί του συνηθισμένου που είναι κάπως σφαιρικό. Η όραση του ασθενούς είναι θολή, εξαιτίας του σημαντικού βαθμού μυωπίας και ανώμαλου αστιγματισμού. Κατά την εμφάνιση του αντιμετωπίζεται επιτυχώς με ένα συνηθισμένο ζευγάρι γυαλιών ή φακών επαφής αλλά στην πορεία της εξέλιξής του ικανοποιητική όραση επιτυγχάνεται μόνο με την χρήση εξειδικευμένου τύπου φακών επαφής. Σε προχωρημένο στάδιο ο κερατόκωνος αντιμετωπίζεται με καρατοπλαστική, ενώ σε πιο πρώιμο αντιμετωπίζεται με την τεχνική cross linking (διασύνδεση κολλαγόνου) και την χρήση ενδοκερατικών δακτυλίων (intacs).